Fandt det gode arbejdsliv på højteknologisk virksomhed på Mors

Det er en skrøne, når det påstås, at det er umuligt at gøre karriere i landdistrikterne. Det er et ægtepar på Mors et godt eksempel på. De er ansat i den højteknologiske robot-virksomhed BILA og søsterselskabet Palomat. Og har fuld fart på karrieren.

Fandt det gode arbejdsliv på højteknologisk virksomhed på Mors | Morsø Kommune

Da 29-årige Simon Andersen i februar 2015 gik ind ad dørene hos BILA A/S i Foodparken på Mors, vidste han ikke, at hans uddannelse som el-konstruktør endte med et job som Software Programmør.

- BILA støtter sine ansatte og hjælper samtidigt med, at man at udfordrer sine ansatte i nye projekter. Man sætter test-robotter og hele robot-maskiner op, som man kan træne med før, at man kommer på rigtige projekter. Man startergerne med et mindre projekt med støtte fra en af de erfarne kollegaer. På den måde griber man også folk, så de ikke kommer på dybt vand,siger Simon Andersen.

Han mener, at mulighederne for at gøre karriere på Mors er lige så god som andre steder. 

Simon Andersen

- Mulighederne hos BILA er lige så gunstige som hos andre virksomheder, måske en endda anelse bedre.  Det er ikke alle virksomheder, som stiller alle muligheder til rådighed, både i forbindelse med oplæring, men også muligheder for at afprøve andre stillinger rundt i huset. Hvis der står BILA på sit CV, står man bestemt med et stærkt kort på hånden, siger Simon Andersen.

Han bakkes op af samboen 32 årige Natalie Poppe Nielsen. Hun startede i BILA i 2011, og har siden 2014 arbejdet for søsterselskabet PALOMAT.

- Min chef så muligheder i mig på grund af, at behersker tysk, så jeg blev flyttet fra ordrebehandling til at finde forhandlere på det tyske marked. Det var en kæmpe omvæltning og grænseoverskridende. Så i dag deler jeg salgsansvaret for Tyskland sammen med en kollega. Så jo – der er masser af karrieremuligheder et sted som BILA, hvor man har flyttet mig rundt i koncernen, så jeg hele tiden har kunnet udvikle mig, siger Natalie.

Natalie Poppe Nielsen

Mors var et godt tilvalg

De to møder i øvrigt hinanden til et personalearrangement for BILA på Thy Rock. Og var det ikke sket, er det langt fra sikkert, at Simon var endt på Mors.

- Nej slet ikke. Jeg boede i Viborg, og det var egentligt bare en mellemstation fra tiden mellem Aalborg og uddannelse, og så videre ud i landet. Men på Mors fandt jeg en åbenhed og direkte-hed ligefremhed som tiltaler mig. Men også alt det andet jeg søgte af natur, sport, mennesker og byliv, var i Nykøbing, hvor også min store kærlighed befandt sig, fortæller Simon.

Og alle fordommene om et liv udenfor storbyerne, blev hurtigt gjort til skamme.

- Jeg var da spændt på at flytte til Mors i første omgang. Jeg troede det hele stod stille og at der ikke rigtig foregik noget som helst. Men jeg er blevet meget klogere. Der er masser af fritidsaktiviteter, frisk luft og byen tilbyder det, jeg søgte. Altid venlige mennesker, så det var kun dialekten, der var lidt svær i starten, og det kan den til tider stadig være, griner Simon.  

Han peger på, at BILA også har en stor andel i, at han hurtigt faldt godt til.

- BILA har været fantastiske til at lave arrangementer mv., og der et virkelig godt sammenhold mellem medarbejdere, slår han fast.

Travl hverdag – med gode muligheder

Den sammenbragte familie består af otte-årige Lukas og fem-årige Lærke samt Luna, der blev født i juli. Det stiller krav til de tilbud, Mors som samfund skal kunne levere på.

- Vi føler, at Mors har det hele. Daginstitutioner og skoler, og fritidstilbud. Det gælder både for børnene og vi voksne, siger Natalie.

Og Simon er enig.

- Der er så mange muligheder for sport for os alle fem. Om det er svømning, fodbold, gymnastik eller håndbold – cykling i skoven eller løb. Vi kan gå til lige, hvad vi vil og faciliteterne er der også til det, siger han.

Familien bor i et roligt parcelhuskvarter i Nykøbing.

- Vi har alt i gåafstand, og da jeg lige nu går meget med en barnevogn, ser man alt det skønne ved vores ø.  Jeg kunne ikke ønske mig et bedre sted, for vores børn at vokse op, siger Natalie.

Hun håber, at rammerne for det gode liv på Mors, fortsat vil være til stede.

- Det vil være med til at få erhvervslivet til fortsat at blomstre, så der er endnu mere at lave for vores børn på Mors – også efter endt uddannelse, siger hun.

BILA A/S og Palomat A/S er privatejede virksomheder beliggende i Foodparken på Mors. Begge virksomheder har oplevet iøjnefaldende vækstrater de seneste mange år, og efterspørger konstant arbejdskraft til udvikling af robotter mv.