Om Mors

Mors er et stykke Danmark på 367 kvadratkilometer. Limfjordens største ø er mest kendt for sin enestående og afvekslende natur, for Jesperhus og for gode muligheder for aktiv ferie til lands eller til vands – samt de friske skaldyr fra Limfjorden.

Øens afvekslende natur spænder fra de dramatiske molerklinter på Nordmors, der fortæller 55 millioner års historie, til det blidere Sydmors, der bl.a. rummer frodige landbrugsområder og store, stille plantager som f.eks. Legind Bjerge.

Limfjorden sætter naturligvis sit præg på landskabet – et landskab, som gennem århundreder har betaget fastboende og gæster, herunder mange kunstnere. I dag er Mors stadig kendt for sine mange kunstnere og kunsthåndværkere, som ofte søger inspiration i den storslåede og afvekslende natur.

Mors er traditionelt landbrugsland, og landbruget er fortsat et fremtrædende erhverv i kommunen. Desuden er øen hjemsted for en række industrier, f.eks. er to af Danmarks førende vinduesfabrikker, Outrup og KPK, placeret på Mors. Derudover er fiskeri, fiskeindustri samt udvikling og forskning inden for området med til at beskæftige mange mennesker på Mors. Netop Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing er en del af DTU Aqua og har fokus på forskning og formidling om muslinger, østers og andre skaldyr.

De unikke skaldyr er et væsentligt aktiv i markedsføringen af Mors og Nykøbing som ’Danmarks Skaldyrshovedstad’. Det understreges med Skaldyrsfestivalen i juni samt Østers- og Muslingepremieren i oktober.

På den kulturelle front markerer Mors sig også i disse år. Forfattere som Jens Smærup Sørensen og Knud Sørensen har sat Mors på det litterære Danmarkskort og fotografen Kirsten Klein er en anden, prisbelønnet kunstner med bopæl på øen. Senest har den international anerkendte grafiske designer og plakatkunstner Finn Nygaard bosat sig på Mors.

I 2013 blev det første Kulturmøde på Mors gennemført med succes, inspireret af Folkemødet på Bornholm. Kulturmødet afholdes stadig hvert år i august. Det er 48 intense timer med op mod 20.000 gæster.

Film om nogle af herlighederne på Mors

I august 2016 besøgte TV2 Nord Mors som en del af deres programserie Nordjylland on Tour. Det kom der denne udseendelse ud af, som viser nogle af alle herlighederne på Mors.