International børnefamilie fandt det gode liv på Mors

Et tilfældigt møde i London – og sød musik opstod. Nu bor Simon Ward med sin dansk/engelske familie på Mors, og de elsker det. Mors har alt og børnenes opvækst er tryg. Børnene er klar til at vende tilbage til Limfjordsøen.

Mange gange er det tilfældigheder, der får indflydelse på ens liv.

Det skete også for Hanne Ward, da hun tilfældigvis stødte ind i det, der skulle blive hendes kommende mand, Simon, på et femstjernet hotel i London. Her arbejdede de begge.
Han som supplement til kunstnerlivet i kunstnerkvarteret Hackney i den østlige del  af London, og hun i forbindelse med at komme ud i verden efter skolen.
 
- Men efter nogen tid, fik jeg hjemve, griner Hanne, der er indfødt morsingbo.
 
Hun måtte herefter bruge alle sine overtalelsesevner for at få Simon med hjem til Mors.  

Mors tog imod – med åbne arme

Flytningen fra London vendte op og ned på tilværelsen – ikke mindst for Simon, der er BA i Kunst og Kunsthistorie fra Goldsmiths College-London University, og blandt andet er kunstmaler.
 
- Den første tid var sproget et problem, men en tur på Sprogskolen i Skive gjorde, at jeg allerede efter en måneds tid, begyndte at kunne tale med folk og ikke mindst mine svigerforældre. Og så fik jeg ret hurtigt job, og det hjalp utroligt meget, fortæller Simon.
 
Han husker stadig, hvordan Hanne måtte tolke samtalerne de første måneder.
 
- Men det gik fint, og vi kan godt grine lidt af det hele dag, griner Hanne.
 
Simon husker stadig, hvordan han blev taget imod af morsingboerne.
 
- Det var med åbne arme, og vi har altid haft noget at rive i jobmæssigt. Den gang som i dag, er der masser af jobs på Mors af alle mulige slags. Mors har jo både vidensvirksomheder, produktionsvirksomheder og en stor turismeindustri, påpeger Simon Ward.
 
Han er i dag leder af SFO´en på Ørding Friskole, hvor Hanne er friskoleleder. 

Børnenes Mors er trygt og sikkert

De har altid gerne villet have mange børn, og arbejde med børn herunder, at bryde den sociale arv.
 
- Børnene har en tryg og sikker opvækst på Mors. Der er fritidstilbud for enhver smag, gode pasningsmuligheder, gode skoler og så er det et trygt sted for børnene at vokse op, siger Hanne Ward.
 
Derfor er forældrene da heller ikke nervøse, hvis et af parrets fire børn overnatter i et shelter på fx Sillerslev Havn eller tager på overnatning i naturen sammen med deres venner.
 
- nej slet ikke. Børnene kender øen og lokalområdet ud og ind, og så er de gode til at passe på hinanden. De tager ansvar for sig selv og andre. Vi har et utroligt sammenhold i hele lokalområdet, og alt det tilsammen giver børnene en tryg og sikker opvækst, og former nogle børn med en sund tilgang til livet, siger Hanne Ward.
 
Simon er helt enig, og derfor summer den nedlagte skole i Sillerslev, der i dag udgør deres hjem, da også af liv, når deres fire børn og vennerne indtager huset.

Masser at lave for børn og unge

Det gør de tit, for de unge elsker at lave ting sammen. 
 
Syv-årige Ben har udover hans egne fire katte også høns og kaniner, der skal passes. Når han altså ikke går til tegneundervisning, ruller en tur på rulleskøjterne for komme ned at bade eller finde skaller på Sillerslev Strand få kilometer fra hjemmet, tager på fisketur eller passer klaverundervisningen på Musikskolen.
 
Tom på 14 år makker i sin fritid med gokarts, knallerter og havetraktorer i hans eget værksted i garagen. Han er en haj til at bruge nettet for at finde løsninger på mekaniske udfordringer, og så spiller han i et band på Ungdomsskolen i Nykøbing – og fodbold et par gange om ugen i Ørding.
 
- Der er masser af muligheder for unge på Mors for at lave det, de gerne vil i fritiden. Enten sammen med mine venner i området. Ellers kan man bare tage ind til Nykøbing, hvor der er endnu flere tilbud, siger Tom – mens trommesættet på loftsværelset får nogle tæsk. Der skal øves med bandet.
 
 
Han kunne ikke tænke sig at flytte fra Mors, og forventer at blive og at uddanne sig til automekaniker. Han arbejder allerede som fejedreng fire dage om ugen hos en lokal automekaniker. 
 
17 årige Megan starter på Samfundssproglig linje på Morsø Gymnasium efter ferien. Hun er meget optaget af miljø og madspild, samt at gøre noget for andre. Uanset om det er børn i Afrika, arrangere ture med veninderne til udlandet – eller bare at hænge ud med dem.
 
Også hun vil gerne tilbage til Mors efter endt uddannelse i Danmark og udlandet.
 
- Hvis jeg kan få det rigtige job, vil jeg gerne tilbage, siger Megan der er vild med sprog.
 
- Hver anden bog jeg læser, er på engelsk og lige nu ser jeg en del tyske serier på Netflix. Det er en god måde at lære sprog på, fortæller Megan – der går efter en akademisk uddannelse.
 
Den er 21 årige Jack allerede i gang med på Aalborg Universitet.
 
- Jeg har nydt opvæksten på Mors, haft rigtigt gode kammerater, fisket med dem, festet alt det, der festes kunne. Min kæreste og hendes familie og jeg selv elsker at besøge Mors, siger Jack.
 
Han er også kig på Mors som fremtidigt base for ham selv og en kommende familie.
 
- Hvis det kommer til at passe med det hele: Job, familie og så videre, så jo. Mors er et sted med plads, muligheder og naturen tæt på, hvor ens egne børn får muligheder for at være børn, der kan lege frit ude, siger Jack.

Sikre rammer skaber det gode liv

Det er netop det, børnene kan på Mors. Mors er et sikkert sted at bo, hvor borgerne interesserer sig for hinanden.
 
- Der er et nærvær, hvor man ikke kan være anonym. Folk er åbne og accepterer hinanden og den måde, den enkelte familie ønsker at leve deres liv på. Der er højt til loftet, gode muligheder for iværksættere og så har Mors så utroligt mange skønne huse og flotte bygninger, der kan købes for få penge. Det giver råderum til at rejse mere, have flere fritidsinteresser, sætte eget præg på sin bolig og have og så videre, siger Simon Ward.
 
Hanne er helt enig og påpeger, at der er et godt sammenhold i de små landsbyer. 
 
- I næsten hver landsby er der et unikt stykke natur eller en historisk bygning, der drives af frivillige. Det er beundringsværdigt. Der er masser af muligheder indenfor kunst, litteratur, natur, historie og musik, som er det vi interesserer os for, fortæller Hanne.
 
Familien Ward er enige om, at der intet mangler på Mors.
 
- Så længe Mors udvikler sig, som øen gør på rigtig mange områder gennem de seneste år, og holder fast i den åbne og imødekommende tilgang til tilflyttere, samtidig med at  kommunen, sammen med borgerne, skaber de rammer der skal til for, at børnefamilierne har gode muligheder, er Mors et fantastisk sted at bo fra vugge til grav, siger Familien Ward.
 
Ungerne indtager igen bordtennisbordet i den hyggelige, gamle skolestue, hvor væggene prydes af Simons flotte malerier, hvor farver, lys og nærvær danner rammerne for det gode liv for familien Ward i Ørding på Mors.